diumenge, 13 de juny de 2010

Participem a les Jornades d'Innovació


A les Jornades d'Innovació Educativa, que organitza la Universitat de València els dies 8 i 9 de juliol, EspaiCinema participarà amb una comunicació. Si vols veure la llista de comunicacions, fes clic ací. El resum de la nostra comunicació és:

Fa vora vint anys, els estudis de les audiències televisives ja estimaven que, al País Valencià, el xiquets i les xiquetes passaven més temps davant la televisió que a l'escola. El temps davant les pantalles s'ha incrementat amb les vídeo-consoles, les plataformes digitals, internet o la telefonia mòbil. També a l'escola les televisions, els projectors de pantalles d'ordinador o les pissarres digitals són cada dia més presents. Preparar els i les estudiants de Magisteri per a aquest món de pantalles no és només instruir-los sobre l'aprofitament dels recursos audiovisuals, sinó també introduir-los en el llenguatge cinematogràfic i encetar una reflexió comuna sobre les possibilitats que, per a l'aprenentatge, obri el món audiovisual. Això és el que hem pretés un grup de professors i professores de l'Escola de Magisteri amb el projecte EspaiCinema. Un grup heterogeni amb professorat de didàctica general, didàctiques específiques, ciències humanes i socials.

El projecte inclou una introducció al llenguatge cinematogràfic, que es realitza mitjançant una sèrie de cine-fòrums, i una aproximació a l'aprofitament didàctic del cinema, que s'acompleix per mitjà de la selecció temàtica. Durant el curs 2009/2010 han estat treballats amb l'estudiantat tres temes particularment rellevants:

1) El cinema i el coneixement de la realitat social.- Si el cinema és ficció, com ens pot permetre conéixer la nostra realitat social? com fer servir el cinema per palesar les situacions de injustícia i desigualtat? i com fer això, obrint l'escola a les organitzacions implicades en la lluita contra la misèria? Realitzàrem dues cine-fòrums sobre aquestes qüestions amb la col·laboració la Plataforma "Pobresa Zero".

2) El cinema i l'educació especial.- L'escola contemporània és sensible a la diferència i se diversifica curricularment. Al límit d'aquesta flexibilització està l'atenció a les necessitats educatives especials. Com fer una didàctica de la diversitat a partir del cinema? i encara més, com fer un ensenyament del llenguatge cinematogràfic per a persones amb necessitats educatives especials, com ara les persones invidents? En férem dos cine-fòrums més amb la col·laboració de l'ONCE.

3) L'educació i l'animació.- La pel·lícula més cara del cinema espanyol és un llargmetratge d'animació i han estat els xiquets i les xiquetes consumidors destacats de dibuixos animats. Com fer una didàctica amb l'animació? quines hermenèutica exigeix una pel·lícula de dibuixos animats? En férem dos cine-fòrums més amb aquest tema. Com a complement, realitzàrem un cine-fòrum més sobre gènere documental. El portal del projecte permet accés a l'activitat desenvolupada als darrers tres anys: http://www.uv.es/cinemag

Durant aquest curs, a les eines ja desenvolupades anteriorment, pàgina web amb fitxes de les pel·lícules i materials teòrics, blog i fòrums virtuals, s'ha afegit la presència en les xarxes socials: Facebook i Tuenti


1 comentari:

400 colps ha dit...

Avui, dimarts 29, esteu a primera plana de 400 colps.
http://blogs.escolagavina.com/400colps/?p=1568
Gràcies per l'enllaç!